Samenvatting

Handmatig data frames maken

In de vorige hoofdstukken heb je kunnen zien hoe je handmatig een matrix kunt maken. Op dezelfde handige manier kun je ook een data frame handmatig samenstellen. Je kunt hiervoor de waarden stuk voor stuk invoeren, of de data gebruiken uit bestaande vectoren.

De extra eigenschap van het factor datatype

Het factor datatype is eigenlijk een character datatype met een extra eigenschap, namelijk de verschillende niveaus (de levels). Je moet in een R-sessie daarom voor jezelf goed beslissen of character vectoren echt als characters behandeld moeten worden of als je toch liever handig gebruik wilt maken van de eigenschap van het factor datatype. Het factor datatype gebruik je als je verschillende niveaus voor een character waarde wilt definiëren, zoals dagen, maanden, functie enzovoort. Als dit niet zo is, kun je beter bij het character datatype blijven.

Rangschikken

Voor een goed overzicht, is het in sommige gevallen gewenst dat de data gerangschikt is. Met een numeric datatype is dit eenvoudig te doen, het is namelijk zeer eenvoudig en vrij logisch om numerieke waarde te rangschikken. Met character waarden is dit natuurlijk een ander verhaal. R weet namelijk niet uit zichzelf welke logische volgorde er in een character vector zit. Hierbij maak je handig gebruik van het factor datatype. Het voorbeeld in dit hoofdstuk laat zien dat het sorteren op een factor datatype net zo eenvoudig gaat als bij een numeric datatype.

results matching ""

    No results matching ""