Voorwoord
Allereerst, bedankt dat je dit boek erbij pakt om kennis te maken met de open source statistische programmeertaal R. Daarbij wil ik gelijk mijn vrouw bedanken die voor de illustraties heeft gezorgd in dit boek. Ze zijn handmatig met potloden op tekenpapier gemaakt en daarna met Photoshop bewerkt. Erg bedankt!
Ook wil ik mijn Sogeti collega's Dylan van Riel en Jonathan de Melker Worms bedanken voor de uitgebreide review van dit boek. Dylan leidt de Technology & Tooling groep op het gebied van Analytics binnen Sogeti, waar de programmeertaal R en Python worden behandeld. Jonathan is collega Data Scientist bij Sogeti die o.a. bij de Rabobank en Aegon met R gewerkt heeft. Ondanks dat hij zijn PhD moest afronden heeft hij toch tijd gehad om dit boek te reviewen. Bedankt daarvoor.
R is de afgelopen jaren mijn stokpaardje geworden. Tijdens mijn studie Business Administration - Information & Knowledge Management op de Vrije Universiteit Amsterdam heb ik het vak Business Intelligence gekregen en kwamen er onderwerpen als predictive analytics (voorspellingsmodellen) en uitgebreide data-analyse aan bod. Omdat ik tussen het bestuderen van papers ook graag de praktijk in wilde duiken, ben ik hiermee naar de professor gegaan, Frans Feldberg, die mij adviseerde om eens een kijkje te nemen naar de statistische programmeertaal R."R? Hoe spel je dat?" "Gewoon de letter R". Uiteindelijk is dit het gesprek dat ik nu heel vaak voer met mensen aan wie ik uitleg geef over R. Zoek voor de gein maar eens op waarom de programmeertaal "R" heet. Uiteindelijk ben ik er zo enthousiast over geworden dat ik er bijna dagelijks mee experimenteerde. Uit mijn enthousiasme heb ik daar uiteindelijk een handleiding van geschreven. Dat is niet deze handleiding, maar de handleiding die ik in 2013 geschreven heb: Handleiding R. Deze handleiding is door de komst van dit boek achterhaald.
Afgelopen jaren heb ik bij verschillende klanten oplossingen met R geïmplementeerd of de klant laten kennismaken met R. Hierbij heb ik gezien dat R over het algemeen positief wordt ontvangen en zeer toepasbaar is in het bedrijfsleven. Voorbeelden zijn klanten die voor processen met complexe berekeningen overstappen van pakketten als MatLab, SPSS of Excel naar R. Het is makkelijk te implementeren, de mogelijkheden zijn eindeloos en het is gratis. Het feit dat R open source is, zorgt af en toe voor een licht drempeltje bij klanten. Gelukkig heeft Microsoft sinds 2015 R in verschillende software geïntegreerd, bijvoorbeeld op Microsoft Azure, Microsoft Visual Studio (met R tools for Visual Studio) en Microsoft SQL Server Management Studio 2016. Ook heeft Microsoft een eigen versie van R, Microsoft R open. Er staat je dus een mooie toekomst te wachten als je R onder knie hebt.
Nogmaals, wil ik je erg bedanken dat je dit boek erbij hebt gepakt. Met de opbouw en alle instructies wil ik de denkwijze die ik heb en de methoden die ik gebruik voor de basics naar jou overbrengen. Natuurlijk zijn er mensen die dit op een andere manier aanpakken, dit zal je naar verloop van tijd zelf ook doen als je het aardig onder de knie krijgt. In ieder geval zal dit boek je helpen met het onder de knie krijgen van de basics en zal je alle aspecten bezitten om uitgebreid data te kunnen analyseren met R. Ik ben er van overtuigd dat je net zoveel plezier mee zult hebben dit boek te lezen en de instructies uit te voeren, als het plezier dat ik heb ervaren tijdens het samenstellen van dit boek.